Olej kokosowy rafinowany i jego prozdrowotne właściwości

Dlaczego olej kokosowy jest tak popularny?

Wraz ze wzrostem popularności zdrowego odżywiania wzrosła również popularność oleju kokosowego. Wiemy, że wiele tłuszczów pod wpływem wysokiej temperatury nabiera niekorzystnych dla naszego zdrowia właściwości, ale również dochodzi do znacznej utraty dobroczynnych składników odżywczych w nich zawartych. Olej kokosowy rafinowany świetnie nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze ze względu na swój wysoki punkt dymienia. To dlatego jest uznawany za najlepszy olej rafinowany do smażenia, przewyższając tym samym olej słonecznikowy, czy tak bardzo popularny w naszym kraju olej rzepakowy.

Rafinacja oleju kokosowego

To właśnie proces rafinacji sprawia, że olej kokosowy nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Oleje kokosowe rafinowane mogą być przechowywane poza lodówką i nie musimy obawiać się jego zjełczenia. Dodatkową zaletą rafinacji jest to, że olej kokosowy pozbawiony jest zapachu, dlatego mogą go używać osoby, które nie przepadają za kokosowym posmakiem, a olej może być stosowany w wielu potrawach bez ograniczeń, nie psując ich smaku.

Właściwości prozdrowotne stosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy świetnie sprawdza się u osób walczących z trądzikiem, ponieważ wykazuje pozytywne działanie na stan skóry. Olej ten przyspiesza odchudzanie, dlatego bardzo często sięgają po niego osoby będące na diecie. Ma właściwości łagodzące i przeciwzapalne, dlatego często jest używany do ssania w celu oczyszczenia jamy ustnej, a przy tym przeciwdziała próchnicy. Olej kokosowy działa przeciwzapalnie na cały organizm i przyspiesza gojenie. Olej ten łagodzi problemy gastryczne i pomaga osobom zmagającym się z celiakią.

Olej kokosowy w kosmetyce

Zastosowanie oleju kokosowego odnosi się nie tylko do kwestii spożywczych. Ma on bowiem szereg zastosowań w kosmetyce. Ze względu na poprawę stanu skóry, olej kokosowy może być wykorzystywane w postaci różnorodnych maseczek do twarzy, gdyż redukuje zmarszczki, zbliznowacenia, łagodzi wypryski. Świetnie sprawdza się też w demakijażu. Wystarczy wmasować go w skórę na twarzy i zetrzeć za pomocą ciepłej, wilgotnej ściereczki. Olej kokosowy jest bezpieczny dla oczu i bardzo dobrze rozpuszcza kosmetyki dla nich przeznaczone. Można go też stosować jako żel do higieny intymnej, a jego właściwości łagodzące świetnie działają na delikatną strefę intymną. Olej kokosowy pięknie nawilża włosy, dlatego jest idealny do tzw. olejowania, znacząco poprawia ich stan i dobrze je nawilża. Można go też stosować jako pastę do zębów.

Fruit obraz autorstwa freepik - www.freepik.com